Αλλαγές και στην εκλογή οργάνων στις Κοινότητες φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο θεσπίζεται το νέο εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση.
Προβλέπεται κατάργηση της τρίτης ξεχωριστής κάλπης που χρησιμοποιήθηκε στις εκλογές του 2019 για την εκλογή Κοινοτικών Συμβουλίων και μετονομασία των Κοινοτήτων σε Δημοτικές Κοινότητες, προκειμένου να μην υπάρχει καμία αναφορά στην κατάσταση πριν το 1997 με τους 6.500 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων, ο επιτυχών συνδυασμός λαμβάνει τα 3/5 του Συμβουλίου της Κοινότητας ώστε να είναι ευθυγραμμισμένη με την πλειοψηφία στο Δήμο. Κάθε Συνδυασμός υποχρεούται να έχει υποψήφιους σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων.
Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση των Συμβουλίων Κοινότητας στις έδρες των Δήμων, καθώς και στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής και στους Δήμους του μητροπολιτικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Εξαιρούνται της κατάργησης τα Συμβούλια Δημοτικής Κοινότητας σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων (γνωστά παλαιότερα ως Διαμερισματικά Συμβούλια).
Κάτω των 500 κατοίκων...
Όσον αφορά στις Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό έως και 500 κατοίκους, εκλέγεται ένας Εκπρόσωπος της Κοινότητας από ενιαία λίστα υποψηφίων (εκτός Συνδυασμών). Η λίστα αυτή θα βρίσκεται στο κάτω μέρος όλων των ψηφοδελτίων των Συνδυασμών που συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές. Να σημειωθεί εδώ ότι η επόμενη θητεία των Δημοτικών Αρχών θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα ολοκληρωθεί 31η Δεκεμβρίου 2029. Οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν 13 και 20 Οκτωβρίου 2023.
Αλλαγές και στην εκλογή οργάνων στις Κοινότητες
Φεβρουαρίου 02, 2021
0